Ciudad Juarez — Verdens mordhovedstad

Reportasje: Peter Lindholm

Advarsel: På grunn av gangsterveldet i Ciudad Juárez, bør ekstrem forsiktighet tas mens du reiser i byen. Over 5000 mennesker, inkludert noen utlendinger, er blitt drept siden begynnelsen av 2009. Selv om de fleste drapene er knyttet til narkotikahandel, forblir byen utrygg for de som befinner seg på feil sted til feil tid. Kriminelle gjenger som bedriver utpressing, kidnapping og drap opererer nær sagt ustraffet.

Forstå:
At Juarez er en stor meksikansk by som ligger i midten av Chihuahua ørkenen. I denne delen av Mexico, er du ikke i nærheten av det tropiske Mexico med de vakre sandstrender og Aztec og Mayansk kultur som mange forventer. Juarez er den meksikanske vaquero´s hjem (cowboykulturen), og det vil være mer sannsynlig å møte folk som ligner texascowboys mer enn noen annen versjon meksikaner. Imidlertid er Juarez rik i på den nordlige kulturen i Mexico, og de fleste reisende vil finne dette mer sjarmerende og realistisk enn den kulturen de opplever på mange andre steder i Mexico. Spesiell hensyn må tas til de kriminelle aktiviteter i Ciudad Juarez, og delstaten Chihuahua generellt. De siste avsløringer av politikorrupsjon i området gjør at man ikke kan stole på at loven bakker deg opp på sedvanlig, europeisk vis. Noen hendelser er så voldelig, graverende og alvorlige i sin karakter at enhver sammenlikning med eropeiske tilstander blir absurbd. Dette tilskrives det faktum at dette området er en av hovedårene for narkotrafikk av alle slag samt ren menneskehandel fra Sydamerika, mellomamerika og inn til USA. I tillegg bør besøkende, spesielt kvinner, være klar over den seksuelle volden / mord blant den kvinnelige befolkningen, siden 1993, og kanskje tidligere, har hundrevis av kvinner, de fleste av dem underbetalte arbeidere ved sweatshops kjent som «maquildoras,» blitt drept av ukjente personer : Kroppene deres funnet slått, voldtatt, torturert og myrdet i og rundt Ciudad Juarez. De fleste av ofrene er lokale kvinner.
Utenlandske besøkende bør ikke ha mye å bekymre seg for så lenge de følger sunn fornuft, og unngår å eventyre alene inn i mistenkelige områder i byen, og da spesiellt etter mørkets frembrudd. Din reisekapital er for de fleste her en formue å regne i lokal valutta. Å involvere seg i narkotikakjøp, salg og smugling, blir som å spørre efter trøbbel. Og husk også at det meksikanske politiet er notorisk i sin jakt på «offre» og tråkker DU «litt galt» blir nettop DU det: Offeret. Straffen blir som regel «alt det du har» Den amerikanske Border Patrol kan også være ganske mercuriale eller «forretningsmessige» (i sin jakt på svarte intekter) i disse sakene. Amerikanske og meksikanske fengsler er ikke særs fristende steder å tilbringe sin eventyrferie.

Juárez opplevde over 1600 drap i 2008, 2700 i 2009, og 3100 i 2010 (av en befolkning på 1.500.000). Mens mange av ofrene har vært knyttet til narkotikahandel, tilskrives offer av tilfeldig karakter en vesentlig del.

Fenomenet med de kvinnelige drap i Ciudad Juárez, på spansk kalt feminicidio («feminimord») eier ikke sidestykke i våre deler verden. De voldelige dødsfall av tusenvis kvinner og jenter siden 1993 i den nordlige meksikanske regionen Ciudad Juárez, Chihuahua, grensebyen over Rio Grande ved den amerikanske byen El Paso, Texas, ryster en hel verden. Antall drepte kvinner i Ciudad Juarez siden 1993 er anslått til å være mer enn 5000. Drapene på kvinner i Ciudad Juárez efter 1993 har fått internasjonal oppmerksomhet, hovedsakelig på grunn av regjeringens passivitet i å forebygge vold mot kvinner og bringe gjerningsmennene til rettferdighet. Forbrytelser og vold er utbredt i Ciudad Juarez, og både menn og kvinner dør voldsomt i regionen. Drapene på kvinner og jenter i Juarez uttrykker kjønnets undertrykkelse, og er en manifestasjon av ulikhet i kjønnsrelasjoner, patriarkalsk hegemoni, sosial klasse, og straffefrihet.