NIKE myten

Seierssymbolet i gudeskikkelse:
«Nike fra Samothrake»

I gresk mytologi, Nike, «Victory», var en gudinne som personifiserte triumf, også kjent som Winged Goddess of Victory. Den romerske tilsvarende var Victoria. Avhengig av timingen av de ulike myter, ble hun beskrevet som datter av Pallas (Titan) og Styx, og søster av Kratos (Strength), Bia (Force) og Zelus (Zeal)

Nike og hennes søsken var nære ledsagere av Zevs, den dominerende guddommelighet i den greske gudeverden. Ifølge klassisk (senere) myte, brakte Styx dem til Zeus når han mønstert allierte til Titan krigen mot de eldre guddommer. Nike overtok rollen som guddommelige vognfører, en rolle som hun ofte er avbildet i klassisk gresk kunst. Nike fløy rundt slagmarkene og belønnet seierherrene med ære og berømmelse.

Nike opptrer med vinger i de fleste statuer og malerier. De fleste andre bevingede guder i den greske gudeverden hadde kaste sine vinger ved klassisk tid. Nike er gudinnen for styrke, hurtighet, og seier. Nike var en meget nær bekjent av Athene, og antas å ha vært på Athenas utstrakte hånd på statuen av Athena i Parthenon. Nike er en av de mest avbildet figurer på greske mynter.

Pallas Athene Gudenes Gudinne: Spyd og Hjelmbærer.

Makten: Nike i sin høyre hånd; spydet i venstre

Og den Gudelike visdommen under hjelmen

Nike her med sitt hodet På.

hever triumfens

laurbær: