Stavern 2011

NNVS STAVERNSAMLING JUNI 2011
Tekst & Foto: Peter St. Lindholm

NNVS sammenkomst i Stavern 13.-15. juni, ble en ubetinget suksess. 24 møtte opp totalt med 21 ved aftenens taffel på Hotell Wassilioff, 23 med «Molly» med legendariske kaptein Marvid; til Staversøya og Gyldenløves sommerhus med historiske sicerone Kåre Christoffersen fra Stavern Event -«de lyse ideer». Her ute på den idylliske øya hvor historien ligger som innbakt i de friske vinder kunne Nikeveteranene innta et gourmetmåltid av finschmecker fiskesuppe med reker og blåskjell servert fra militær termocontainer.

Samling på fiskerbrygga på Stavern i spent avvente på Molly og kapt. Marvid.

Kjell & Kjell; president og kasserer budsjetterer.

Her stevner «Molly «av Stavern mot Citadelløya og de fordums helters dvelested.. Den bolde legenden og kaptein Marvid, kunne ikke dy seg nu som han hadde militærfolk ombord. Han legger ut på utsia øyane og gir oss en husketur i tre meters bølger efter nattens forsinkede vårstorm og han ga seg ikke før alle hadde blitt dynka i det «friske» salte havvann. Riktig godt smakte det å komme i ly for den friske fregattvinden som regjerte på staversøyane i denne tidlige sommertid. Og gjett om det smakte med varm fiskesuppe efter denne «forsommerdåpen».

Blåsjæl(tjukk l) til gourmetsuppen.

Fra militær container serveres en herlig suppe med pan riche avec nykokte blåskjell og nytråla reker.

Hele «suppegjengen» samlet til et feltmåltid under en strålende sol og frisk fregattvinder fra sørøst og overvåket av en høyt hevet utsiktspost, Frederiksverns historiske symbol i bakgrunnen. Her på Citadelløya hvisker vindene om sjøbragder fra Peter Tordenskiolds dager til fiskerlivet i disse fordums fiskerike farvann her ute i oslofjordens vide gap og norges kjeft. Her var det vi fikk deler av vår militære utdanning. Her fikk vi gå i fordums helters fotspor, Jodda Stavern har satt sitt grafiske trykk i våre huskestuer, og ganske spesiellt hos dem som har sans for skjønnhet, historikk, militærhistorie og friske vinder i et romantisk miljø.

MS Molly og Kapt. Marvid tar oss tilbake til Stavern og Wassilloff for skift & Banquette

Intet Stavernbesøk uten nærkontakt med litteraturen. Denne gangen, til stor begeistring fra nikeveteranene, ropte vår historiske ciserone Kåre Kristoffersen til seg Hanna Wildenvey, salige Hermann Wildenvey´s datter og staversbo. Her ved «Staverspiken» av Ørnulf Bast gitt til Stavern Kommune av Anton Schrøder i 1952(den husker vi som; «den enaste jenta i Stavern som snudde ryggen til leiren»)

Etter en deilig frisk seilas med Molly & Kapt. Marvid, dveler man ved den sagnomsuste leirporten hvor selv Peter Wessel Thordenskiold ved påkåmne tilfelder har kommet ravende, under det prangende våpenskiold til Frederik den Femte av Danmark/Norge med dets bolde advarsel.

Det er vanskelig å la være å komme tilbake til Stavern og dets «odør» av stinkende historie, hver et bygg er spekka med karamatisk historikk fra åtte århundreder tilbake og stedet mysser av kunstnere som i de senere år har flyttet inn i «våre» lokaler og i beste sommertid er det kun ståplasser å oppdrive i hele, den en gang, Norges minste by.. Vårt rendez-vous sommern det gyldne år; til reunion, oppsummering, Citadelleutflukt, årlige besøk til Minnehallen m/ en avsluttende banquette på Wassilloff. På bildet posserer 19 av de 23 deltagere på dette symposium; Trio-Heile-Dagar-Til-Ende.

Benket til banquette, avventende den treretters hemmelige menue, Presidenten´s; kongen og våpenets skål, Webmaster tale for maten som havnet i Larviksfjorden og så hver til sitt:
Men først en Backe Gabrielsen eller to, en kopp kaffe og et par timers mimre i Wassiloff´s mellomsalonger mot brygga og Larviksfjorden: